Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Blues Gitaristliği

Collapse
X

• Filtre
  • Saat
  • Göster
Tümünü Sil
new posts

Blues Gitaristliği

Ya arkadaşlar bu aralar çok merak saldım.Ya ama blues gitaristlerinin tekniği dinlediğim çoğu Rock gitaristinden az gibi hissettiriyor.Yani nasıl deyim bir Jason Becker ne yapıyor Clapton gitar çalıyorsa?

Duygu demeyin Jason Becker da çok duyglu çalar.Yani nedir bu seçim meselesi mi?**** mesela ben niye hiç tapping kullanan blues gitaristi görmedim.**** harmonicleri çok iyi kullanan.Ben kullansam olamz mı

anladığım kadarıyla teknik olarak eksik diyorsun... hiç Jimi Hendrix dinledin mi?

Düzenleyen - gtrc on 07/04/2008 17:52:02

Yorum

peki neden slide yapan proggresive gitarist görmedin onu da sordunmu kendine. Bence her türün kendine has teknikleri vardır, sen diyosanki ben tapping, legato kullanarak blues da çalarım.. Neden olmasın.. yapan da vardır belki

Yorum

Ya arkadaşlar bu aralar çok merak saldım.Ya ama blues gitaristlerinin tekniği dinlediğim çoğu Rock gitaristinden az gibi hissettiriyor.Yani nasıl deyim bir Jason Becker ne yapıyor Clapton gitar çalıyorsa?

Duygu demeyin Jason Becker da çok duyglu çalar.Yani nedir bu seçim meselesi mi?**** mesela ben niye hiç tapping kullanan blues gitaristi görmedim.**** harmonicleri çok iyi kullanan.Ben kullansam olamz mı
        Özellikle Clapton isminide gördükten sonra gerçekten burda bişiler yazmak çok anlamsız geliyor şu an bana,konunun üstüne biraz araştırp sağlam şeyler sunmaya çalışacağım ama bence bu sorunun cevabını burdan alamazsın. Zamanla dinleye dinleye araştırıp kendin anlayacaksındır,Şimdi blues hakınnda(yazacak kadar biligim yok bence)bir sürü temel yazı bulup buraya koysam yinede pek anlamı olmaz bence kesin yargıya varmadan iyice araştır izle,yanlış anlama ben gitaristler ya da müzik türleri hakkında belki senin kadar bile bilgili değilimdir ama burda yazdığımdan kesinklikle eminim.Ayrıca herşeyin temelinde blues ve caz,klasik müzik olduğuna tüm gamların dizilerin temelnin burası olduğunu tekniklerin buranın üzerine yazıldığını söylemek ister sana B.B King vb. dinlemeni tavsiye ederim.Sen bilirsin sadece öneri...

Düzenleyen - robert3 on 07/04/2008 18:53:48

Yorum

Yok bende bu aralar acaip severek dinliyorum gerçekten.Ama yani ne biliim bakıyorum araştırıyorum mesela Blues şarkılarına hep çalması kolay olarak yaklaşıyorlar.Hadi belki yetmişlerde filan daha gitarın hızlı çalınması çok meşhur değildi de şu yeni nesil bluesculardan tenik olarak da çok sağlam besteler yapan yok mu ben bunu merak ettim.

Not(Claptonla İlgili):
          Yanlış anlaşılmasın çok hoş bir gitarist çok çok severek dinliyorum ama tarafsız olarak Jason Beckerın tekniğinin çok daha aşmış olduğunu söyleyebiliriz.Ha diyeceksiniz o hangi yılın gitaristi o hangi yılın?Jason şuan çalamıyor ama Clapton çalıyor,yani istese zamanla kendisini yeni tekniklerde ilerletebilirdi Clapton, her neyse konu o değil ben yanlış anlaşılmasın diye not düşmek istedim.

Yorum

Hiç pop müzikte metal soloları atıldığını gördüğünüz mü ya da cazz ya da 12ölçü blues ritminde?G3 sololarına bakarsak eğer çoğu soloların blues licklerinden oluştuğu görülür..Bluesda da tabiki tapping kullanılabilir tercih meselesidir genelde..Jason Becker hem teknik hemde hız bakımından uçmuş biridir Claptonla karşılaştırılmamalıdır yanlışımız burada olsa gerek.Clapton blues gitaristi olabilir Malmsteen,Satriani,Yavuz Çetin,Jimi Hendrix de blues gitaristleridir ya da blues parçaları vardır cazın tekniği bluesun tekniği prograsive müziğin tekniği ayrıdır..

Yorum

Not(Claptonla İlgili):
              Yanlış anlaşılmasın çok hoş bir gitarist çok çok severek dinliyorum ama tarafsız olarak Jason Beckerın tekniğinin çok daha aşmış olduğunu söyleyebiliriz.Ha diyeceksiniz o hangi yılın gitaristi o hangi yılın?Jason şuan çalamıyor ama Clapton çalıyor,yani istese zamanla kendisini yeni tekniklerde ilerletebilirdi Clapton, her neyse konu o değil ben yanlış anlaşılmasın diye not düşmek istedim.
              Clapton'un çalım yılıyla falan alakası yok olayın.

1- müzik kişinin kendi karakterini ve ruh halini ifade etmesinin bir yolu. Bu yolun kuralları da müzisyen tarafından belirlenir.

2- Enstruman, adı üzerinde bir müzik aracıdır, yani müzik amaçtır. Bu enstruman sadece müzisyenin kafasında oluşturduğu müziği yaratmasına hizmet eder. Clapton'un kafasındaki müzik, Becker'in müziğinden ve kurallarından başka, o kendi müziğini yaratmaya çalışıyor. Bu yüzden "yıllar içinde tekniğini ilerletebilirdi" gibi bir argüman yanlış. o kendi müziğini üretmesi için gereken teknikleri zaten çok üst seviyede uyguluyor. Tamamen kendine has tuşesi, hassas nüansları onu Clapton yapıyor diyebiliriz.

3- Daha fazla ses basmak, daha hızlı ve zor partisyonlar yazmak ve çalmak, üretilen müziğin iyi olmasını sağlamaz. Müziği iyi yapan, kompozisyon ve estetik bütünlüğüdür. Bu unsurlar da enstruman tekniği, enstrumanın çalım hızı ve bol notalı olmasından tamamen bağımsızdır.

4- Her müziğin kendi içindeki inceliklerini anlamak için, o müziğin daha derinlerine bakmayı öğrenmek, o müziğin müzikal dilini tanımak gerekir.

Yorum

Yavaş yavaş anlıyacağım da sanırsam o zaman şu soru hala cevapsız;
                Bluesculardan kendi müziğini oluştururken üst düzey teknikler seçmiş gitaristler de varmı?Onlara da göz atayim.

Ben Stevei Ray Vaughanı çok seviyorum ya çok süper doğaçlıyor bootleg indirdim söylemesi ayıp sırf fazla live dinleyebilmek için Çok iyi doğaçlıyor.

Yorum

http://www.youtube.com/watch?v=J503OvHWKko başka güzel videolarını da izlemiştim Guthrie Govan'ın, bahsettiğin teknikleri müziğe en güzel şekilde yediren gitaristlerden biridir bence.

Yorum

Zaten iyi bluescılar çok iyi blues gitar tekniğine sahip.

BB King kendi imzası haline gelmiş bir vibrato tekniğine sahip misal, ama dakikada 1500 nota basmıyor. Teknik demek, hız, tapping, sweep vs demek değil. Bu teknikler blues müziğin çıkış ve gelişim sürecindeki ifade araçlarıyla örtüşmüyor, bu yüzden blues müziği içindeki hakim kültürde yer almıyorlar. Blues müziğine adını veren "blue note" kullanımı, bu tempere sistem dışı seslerin etkili ve doğru çalımı, vibrato, bend vb. tekniklerin çok karakteristik ve ince nüanslarla kullanılışı, doğaçlamanın en önemli mevzusu olan cümlelemede özgünlük ve çeşitlilik, bu cümlelerin ritmik ve melodik deformasyonları, varyasyonları ve ardıllarının bir kompozisyon dahilinde kullanımı gibi teknikler ve yaklaşımlar blues müziğindeki asıl mevzular. Yani tekniği çok üst seviyede blues gitaristleri var, ancak bu teknikler senin şu an tanıdığın, bildiğin ve duymak istediğin tekniklerden farklı.

Ha eğer bakarsan Steve Vai, Satriani, Andy Timmons vb. birçok rock gitaristinin yer yer blues akor ve ritm kalıplarıyla yaptığı parçalarda senin görmek istediğin teknikler var. Ama bunlar blues geleneği içinde yer almış işler değil.

Misal bana göre hızlı çalım, alternate picking, tapping, sweep vb teknikler hiç de üst düzey teknikler değil. Sadece reflex gelişimine bağlı, basit teknikler. Bence mesela bend çok zor bir tekniktir. Ki yine bence bir gitaristin kapasitesini, yapabileceklerini hız, sweep vb tekniklerden değil de, bend ve bunun gibi daha incelikli, nüansa dayalı tekniklerden anlarsınız. Zaten internette 9-10 yaşında muazzam hızlı çalan, çılgın tapping ve sweepler atan birsürü çocuk var, ama bend ve vibrato tekniklerinde, cümleleme konusunda çok üstün olan velet yok pek. Bu teknikler sadece psikomotor refleksin gelişiyle şekillenmiyor çünkü, bir de iyi bir müzik duyumu, estetik algısı ve müzikal tavır gerektiriyor.

Bu arada Scott Henderson'un blues albümlerine bir bak istersen. Belki seversin. Fusion albümlerine de bakmanı öneririm ayrıca.

Yorum

Evet anlamış bulunuyorum ama aklımda son kalan bir soru var onu da öğrenip ben deneyerek yapsam daha iyi oalcak.Saolun arkadaşlar.

Düzenleme:Hazır arkdaş verdiği videoyla iice somutlamışken ben sorumu sorayiim.İşte benim demem bu böyle vites değiştirmelerle arada hızlanarak ya da teknikleri arada harmanlıyarak da bir blues solosu çıkartamazmıyız.Yani sadece karakteristik blues tekniklerini kullanmasak bend vibrato gibi olur mu sanırsam tam sorum bu?

Yani şimdi sanki yaladın yuttun diyeceksiniz de meraktan yani çünkü henüz dinleme aşamasında olduğum için bilmek istedim.

Düzenleyen - Ol!va on 10/04/2008 10:12:49

Yorum

zaten rock,metal bluesın gelişmesiyle oluşmamışmı yani teknik bakımından hepsinin temeli...

Yorum

[quote]
                          Yok bende bu aralar acaip severek dinliyorum gerçekten.Ama yani ne biliim bakıyorum araştırıyorum mesela Blues şarkılarına hep çalması kolay olarak yaklaşıyorlar.Hadi belki yetmişlerde filan daha gitarın hızlı çalınması çok meşhur değildi de şu yeni nesil bluesculardan tenik olarak da çok sağlam besteler yapan yok mu ben bunu merak ettim.

bu hız konusunda ben biraz sinirlendim açıkçası lütfen yanlış anlama kimsenin şevki kırılsın istemem ama bi ten years after-I'm going home dinlemeni şiddetle öneririm ozaman blues müziğin ne olduğunu anlayacaksın ya da neler bildiklerini tekrar söylemek istiyorum lütfen beni yanlış anlama...

Yorum

Yok ne yanlış anlıyacam bende Ten YearS Afterın A space in time albümünü edindim.Severek dinliyorum.Artık hız takıntım kalmadı.Yapacağım müzikte ki laf olsun yaptıımızdan değil düşünce oalrak böyle yani hıza ihtiyacımda yok.

Yorum

clapton ne mi yapıyor ?:S.S.S

Yorum

Unconfigured Ad Widget

Collapse
                              Initializing Tabs & loading Content...
                              Initializing Tabs & loading Content...

Trending

Collapse

Bu kriterlere uygun sonuç bulunamadı.

Çalışıyor...
                              X